Skip to main content

Stichting Penninga’s Molen – Skarrenmoune

In 1888 is de Skarrenmoune op haar huidige plek geplaatst om het land van de familie Rypkema te bemalen. Deze kleine monnikmolen is in de laatste dagen van de tweede wereldoorlog gebruikt als uitkijkpost door de Duitsers en heeft door de beschietingen bij de brug behoorlijke schade opgelopen, mar dit is weer hersteld.

Toen de molen overbodig werd, door de plaatsing van een electrisch gemaal is de molen ondergebracht in een stichting en in 1987 werd de heer Yeb Terwisscha van Scheltinga vrijwillig molenaar. Hij kreeg in 1996 assistentie van Bauke Bos, die al vrij gauw daarna het stokje overnam en inmiddels vergezeld is van Jesse Molenkamp.

Sinds 2016 is de maalfunctie weer terug en ook is het rietdek vervangen en de molen terug gebracht in de staat zoals hij gebouwd is.

Als de molen draait, bent u van harte welkom om de molen te bezichtigen. Ook op molendagen is de molen geopend. Mocht u de molen op een speciaal moment willen bezichtigen of donateur willen worden, dan kunt u contact opnemen met stichting Penninga’s molen op telefoonnummer 0513-413470

Meer technische details kunt u hier nalezen.