Skip to main content

Whatsapp groep buurtpreventie Scharsterbrug

Inschrijven

Wilt u zich inschrijven voor de Whatsapp groep buurtpreventie Scharsterbrug, dan kunt u gebruik maken in het online inschrijfformulier.

Informatie – Een Whatsapp-groep in uw buurt

Overal in Nederland maken steeds meer burgers gebruik van een WhatsApp-groep om hun buurt of wijk veiliger te maken. Buurtbewoners kunnen elkaar namelijk via WhatsApp attent maken op zaken die spelen in de buurt. Ze kunnen samen een oogje in het zeil houden en sneller verdachte situaties melden bij de politie. De gemeente en de politie juichen het initiatief van een WhatsApp-groep van harte toe omdat buurtbewoners extra ogen en oren zijn in de wijk. In deze flyer geven we u concrete informatie, tips en trucs over het gebruik van een WhatsApp-groep.

Wat is een WhatsApp-groep?

WhatsApp is een applicatie voor een smartphone. U kunt met WhatsApp op uw mobiel meerdere personen tegelijkertijd een bericht sturen wanneer u een WhatsApp-groep aanmaakt of deel uitmaakt van zo’n groep. Het delen van berichten met meerdere personen heet een ‘groepschat’. Dit is een van de vele functies in WhatsApp die bijvoorbeeld niet kan met sms’en.

Hoe gebruikt u een WhatsApp-groep?

 • Als u zelf een WhatsApp-groep aanmaakt, weet dan dat u maximaal 256 personen (mobiele nummers) aan deze groep kunt toevoegen.
 • Alleen de beheerder van de WhatsApp-groep kan mensen toevoegen aan de groep. Wanneer u zelf een WhatsApp-groep creëert, bent u automatisch de beheerder van deze groep.
 • Als u zelf wordt toegevoegd aan een WhatsApp-groep, heeft u altijd de controle over uw deelname. U kunt in een groep blijven of een groep verlaten wanneer u maar wenst. Onthoud wel dat de beheerder van de groep als enige de mogelijkheid heeft om mensen (opnieuw) toe te voegen.
 • Indien u als beheerder de WhatsApp-groep verlaat, dan zal WhatsApp willekeurig een ander groepslid aanstellen als beheerder. Alleen die persoon kan u weer toevoegen aan de groep als u dat wilt.

Tips voor het gebruik van een WhatsApp groep

 • Als u iets verdachts opvalt in uw buurt, gebruik dan de SAAR-methode:
  S = Signaleer
  A = Alarmeer de politie via 1-1-2
  A = App naar de deelnemers in uw WhatsApp-groep om uw waarneming bekend te maken
  R = Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de verdachte persoon
 • Probeer de plannen van de verdachte persoon te verstoren. Doe dit alleen als dit veilig kan zonder risico’s. Maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.
 • Foto’s van een verdacht persoon versturen aan de deelnemers van de WhatsApp-groep noodzakelijk/van meerwaarde is. Kenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht van een verdacht persoon kunnen ook goed beschreven worden. Bij voertuigen kunt u denken aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.
 • Gebruik de WhatsApp-groep van uw buurt alleen voor verdachte situaties en als het om de veiligheid in uw buurt gaat om de attentiewaarde hoog te houden.
 • Laat uw wijkagent weten dat u een WhatsApp-groep heeft in uw buurt. Op www.politie.nl vindt u gegevens van de wijkagenten.
 • Wijkagenten zitten niet in WhatsApp-groepen: bij verdachte situaties belt u de politie via 1-1-2.
 • Speel geen eigen rechter en overtreed geen regels of wetten. Denk ook aan uw eigen veiligheid. Houd bijvoorbeeld ook geen mobiele telefoon vast tijdens het besturen van een voertuig.

Andere initiatieven

In Nederland zijn al verschillende WhatsApp-groepen gestart die als voorbeeld kunnen dienen als u zelf een WhatsApp-groep wilt opzetten in uw eigen buurt. Als u op internet zoekt onder ‘WhatsApp groep’ komt u ze zeker tegen. Voor meer informatie is de website: www.vuurvreter.eu ook heel geschikt.

Inschrijven op WABP.NL

Schrijf je dorp of wijk in op de website www.wabp.nl. Op deze website staan alle actieve WhatsApp groepen in Nederland. Uit onderzoek is gebleken dat criminelen deze website bezoeken om te kijken waar deze groepen actief zijn. Hierop bepalen ze welke gebieden ze mijden om in te breken. Ook dit heeft dus een preventieve werking!